5G laat grondvesten van meettechniek trillen

Heiende bouwers, voortrazende treinen, gonzende pompen en heuse aardbevingen – de aarde onder onze voeten trilt wat af. Het Groningse Omnidots heeft iets ontwikkeld om die trillingen beter dan ooit te meten. Nauwkeurig en dankzij 5G ook draadloos en snel. Directeur Marko Bolt vertelt.
21 mei 2019

Omnidots voert een pilot uit binnen 5Groningen, proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hier samen met experts zoals VodafoneZiggo, om toepassingen met 5G te testen.

Meetkoffer

In oude gebouwen zag je vroeger weleens een seismograaf staan. Een apparaat dat onder een glazen stolp de fijnste trillingen in het pand met inkt op een papieren rolletje aftekende. Het probleem van dit soort trillingsmeters was: je moest ernaar toe om de meetresultaten in handen te krijgen. En die apparaten waren erg kostbaar. Net als de volgende generatie meetapparatuur: grote koffers vol elektronica, die metingen op een harde schijf wegschrijven. Als je geluk hebt, zit er een modem in. Anders moet je met een USB-stickje de data gaan ophalen.

Lees het volledige artikel op de website van Vodafone/Ziggo