Drentse glasvezelprojecten vertraagd door tekort aan vakmensen

09 januari 2018

De aanleg van het glasvezelnetwerk van Sterk Midden-Drenthe loopt fikse vertraging op door een tekort aan graafmedewerkers. Ook bij glasvezel De Wolden kennen ze het probleem.

Van de zesduizend adressen die de klus van Sterk Midden-Drenthe omvat, zijn nu zes- tot zevenhonderd klanten daadwerkelijk voorzien van snel internet. Dat aantal hadden directeuren Peter de Vries en Roel Seele liever hoger gezien.

Te weinig ploegen

"Doordat de crisis nu ten einde is, gaat het hard met de aanleg van glasvezel, vooral in Duitsland. BAM Infra, onze aannemer, krijgt te weinig ploegen aangeleverd", legt directeur Peter de Vries van de coöperatie uit.
"Vaak zijn er in plaats van de geplande 16 bijvoorbeeld maar 11 ploegen aan het werk", vult mededirecteur Roel Seele aan. Hoeveel vertraging het project hierdoor oploopt, kunnen de directeuren niet inschatten. "Hopelijk komt BAM deze week met een nieuwe planning. Die plaatsen we meteen op onze website".

Probleem in 'heel glasvezelland'

"Dit tekort speelt in heel glasvezelland", erkent Floris van Lint van Glasvezel De Wolden. "Onlangs was nog in het nieuws dat het aantal glasvezelinitiatieven, op bewoners-projecten na, in Nederland stagneert. In Duitsland promoot de regering de aanleg van glasvezel. Gaat het hier om tientallen miljoenen euro’s, daar gaat het om honderden miljoenen." Duitsland is voor bedrijven die glasvezel aanleggen een belangrijke markt.

Volgens Van Lint is de impact van het tekort aan vakmensen in De Wolden niet zo groot. "Wij leggen aan in fasen", legt hij uit. Daardoor zijn per keer minder aanlegploegen nodig.
"Wel hebben we moeite blaasploegen te vinden. Dat is heel specialistisch werk." Ook in De Wolden is nog niet duidelijk in hoeverre de planning in de knel komt. "We wilden alles in december 2018 af hebben. Dat wordt krap."

'Heel vervelend'

In Midden-Drenthe wordt het netwerk in één keer uitgerold. De Vries: "We vinden het heel vervelend dat mensen die zich verheugen op snel internet en snelle televisie langer moeten wachten."
De coöperatie verlengt om die reden de periode dat mensen zich nog gratis kunnen inschrijven. "Eigenlijk zouden mensen nu 250 euro aansluitkosten zelf moeten betalen. Wij hebben eerder gezegd dat voor onze rekening te nemen zolang de graafploegen aan het werk zijn. Dat duurt nu langer, dat is dan nog een klein voordeel voor mensen die nog lid willen worden."

Lees meer over dit onderwerp in de lokale media