Kamerbrief over de toekomst van 3,5 GHz-band

Staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer informeert de Tweede Kamer over de toekomst van de 3,5 GHz-band.
08 januari 2019

In een brief naar de Tweede Kamer schrijft staatsecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer dat het noodzakelijk is om het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten te verplaatsen naar het buitenland om toegang tot het nieuwe 5G-netwerk mogelijk te maken.

De economische en maatschappelijke behoeften zijn een belangrijke drijfveer om de weg vrij te maken voor 5G. De randvoorwaarden moeten goed zijn en de rol die de overheid hierbij kan spelen is het vrijgeven van de 3,5GHz-band die in Europees verband is aangewezen voor 5G. Op dit moment maakt het afluisterstation nog gebruik van deze frequentieband. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het station niet binnen Nederland verplaatst kan worden zonder dat dit tot problemen met het 5G-netwerk leidt. Er wordt dan ook gekeken naar de mogelijkheid om het satellietstation deels of volledig naar het buitenland te verplaatsen. Door de verplaatsing moeten de inlichtingendiensten hun werk kunnen blijven doen en krijgt Nederland ook toegang tot het nieuwe 5G-netwerk.

Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden "draagvlak creëren" voor de verhuizing. In het eerste kwartaal van 2019 wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen.

Lees de volledige Kamerbrief over de toekomst van 3,5 GHz-band op de website van de overheid