Mobile World Congres 2019 stond in teken van 5G

Toepassingen

Er zijn inmiddels talloze praktijkvoorbeelden van toepassingen van 5G en snel internet.

Kijk hier voor voorbeelden
01 maart 2019

Van 25 tot 28 februari was in Barcelona het Mobile World Congres 2019 (MWC). Het congres stond voor een heel groot deel in het teken van 5G. Zo is er de eerste 5G operatie live uitgevoerd op het congres, was er de onthulling van de eerste 5G smartphones en verder was er diverse randapparatuur en trackingsoftware te zien.

Een 5G operatie klinkt heel indrukwekkend, in de praktijk liet het zien dat doktoren doormiddel van een goede verbinding via 5G kunnen ondersteunen bij complexe operaties. In dit geval ging het om een darmoperatie en de chirurg, Antonio Maria de Lacy gebruikte een telestator om een weefsel uit te lichten. Dit is binnen Barcelona zelf misschien niet zo belangrijk, maar in de toekomst zou dit bijvoorbeeld ook in Afrika kunnen (mits 5G aanwezig is natuurlijk). Door de dunbevolktheid van bepaalde gebieden missen er soms experts voor bepaalde operaties. Hierdoor kunnen er 143 miljoen operaties per jaar niet doorgaan, met deze nieuwe technologie kan de expert vanuit bijvoorbeeld Barcelona het team aansturen. De volgende stap, echt op afstand opereren wordt op dit moment ook al getest. In China is er van afstand met robotarmen een varken geopereerd, met slechts 0,1 seconde beeldvertraging is de lever succesvol verwijderd.

Veel innovaties zijn dus al zover, maar het netwerk is er nog niet. Dit gaat, zeker in Europa nog wel minimaal een jaar duren voordat de uitrol echt van start gaat. De frequentiebanden moeten immers nog geveild worden en leveranciers moeten nog gekozen worden. Het proces van de uitrol van 5G zal bovendien een aantal jaar duren, dit is terug te zien bij de stap van 3G naar 4G dit heeft in totaal 11 jaar geduurd. De leveranciers in Barcelona zijn er in ieder geval klaar voor. 5G infrastructuur, 5G architectuur en 5G zendmasten het was allemaal op de beursvloer te bewonderen.

Volg ons ook op twitter: @project_SSI en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het laatste nieuws rondom connectiviteit.