Ook Nederland twijfelt: mag het Chinese Huawei hier een 5G-netwerk aanleggen?

Nederland moet dit jaar beslissen of het net als bondgenoten de Chinese telecomgigant Huawei weert bij de aanleg van een 5G-netwerk. Er zijn zorgen dat het bedrijf via de achterdeur kan spioneren.
20 januari 2019

Het kabinet bekijkt welke rol de Chinese telecomgigant Huawei mag spelen bij de toekomstige aanleg van mobiel internet. Op dit moment levert het bedrijf apparatuur aan bijna alle Nederlandse providers. Door daaraan restricties op te leggen zou Nederland een flink aantal Europese landen volgen. Die weren het bedrijf al bij de aanleg van razendsnelle 5G-netwerken. Zij maken zich zorgen dat als Huawei internet aanlegt, de Chinese geheime dienst via de achterdeur kan spioneren. Via 5G moeten in de toekomst apparaten en bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen met elkaar en hun gebruikers communiceren. Daarmee wordt het een cruciaal onderdeel van innovaties.

De afgelopen jaren sloten de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland het Chinese bedrijf al uit. Eind vorig jaar besloot British Telecom ook geen Huawei-materiaal te gebruiken voor de belangrijkste delen van zijn nieuwe mobiele internet. In dat geval kunnen de Britten bijvoorbeeld kiezen uit spul van Huaweis Europese concurrenten Nokia (Finland) en Ericsson (Zweden).

De trend beperkt zich niet meer tot een groepje Angelsaksische haviken. Dit voorjaar opent de Duitse regering de veiling van 5G-frequenties, en volgens de krant Handelsblatt wil zij de criteria zo formuleren dat Huawei van deelname is uitgesloten. De afgelopen weken zeiden ministers uit Polen en Noorwegen dat zij ook verboden overwegen, terwijl in Frankrijk het bedrijf Orange al heeft beloofd een 5G-netwerk zonder Huawei aan te leggen.

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.