Rotterdamse haven stuurt 'slimme' container op wereldreis

Een manier om containers van minuut tot minuut te volgen op de lange wereldreizen die ze afleggen. Tot nu toe was het onmogelijk, maar het Havenbedrijf Rotterdam denkt de technologie in handen te hebben waarmee het op grote schaal kan. Vanuit de haven vertrekt vandaag een schip met Container 42: een slimme container die de komende twee jaar alles gaat...
24 mei 2019

De zelfvoorzienende container zit vol met allerlei sensoren, meetapparatuur en zonnepanelen. "Sensoren die de luchtkwaliteit meten, het klimaat binnen en buiten, beweging van objecten in de container, geluid, geur. Alles wordt vastgelegd", zegt bedenker Erwin Rademaker van het Havenbedrijf. "En er zitten meerdere gps-systemen op die exact kunnen meten waar ter wereld de container is."

Volgens Rademaker wordt deze techniek in veel industrieën al gebruikt, maar loopt de containerlogistiek jaren achter. "Vergelijk het met het bestellen van een pizza, tegenwoordig. Dan weet je exact wanneer de olijven erop gaan, wanneer de koerier vertrekt en op welke temperatuur de pizza aankomt." Maar een container verdwijnt tussen het laden en lossen soms weken van de radar.

Lees het volledige bericht op de website van de NOS