Vrachtwagens testen rijden in treintjes

Op een aantal snelwegen in Nederland en de randweg van Helmond wordt deze week geoefend met 'platooning'. Dat is een techniek waarbij vrachtwagens geautomatiseerd kort achter elkaar rijden. De voordelen: minder oponthoud voor het overige verkeer en minder uitstoot door onnodig afremmen

Platooning

Een methode waarbij een groep auto´s aan elkaar worden gekoppeld waarbij alleen nog de voorste bestuurder hoeft te rijden en deze ook de route en snelheid bepaald.

Lees meer
04 oktober 2018

Deze methode wordt al jaren op kleine schaal getest. Nu doen voor het eerst 250 vrachtwagens, met hun normale lading aan boord, mee aan een proef. Door middel van adaptive cruise control rijden ze in een treintje van drie achter elkaar. Daarnaast wordt bij Helmond getest hoe slimme stoplichten met de keten vrachtwagens kunnen omgaan.

De eerste reacties zijn positief, zegt projectleider Michiel Jak, maar zeker op drukke snelwegen met veel invoegend verkeer is het ook een uitdaging gebleken. "Met name op lange ritten zag je dat het moeilijk was om iedereen bij elkaar te houden, ook omdat er veel verkeer tussen ging rijden. Dan raak je elkaar kwijt, verlies je een verbinding en moet je opnieuw een platoon vormen." Over het algemeen ging het goed, benadrukt hij.

Lees het volledige bericht op de website van de NOS