Waarom 5G?

Is 4G dan nog niet voldoende? Voor de meeste consumenten is 4G momenteel voldoende maar vooruit kijken is in de snel veranderende digitale samenleving belangrijk.

Bovendien zijn het niet alleen consumenten die gebruik maken van mobiele netwerken en gaat het niet alleen om bandbreedte. Nieuwe toepassingen zullen niet alleen veel bandbreedte vragen maar ook andere eisen stellen aan het netwerk. Denk hierbij aan reactiesnelheid van het netwerk of aan het aantal op het netwerk aangesloten apparaten.

In de toekomst zullen steeds meer dataverbindingen nodig zijn. Los van de consumenten toestellen als telefoon, spelcomputer en televisie gaat het in veel sectoren hard. Zo zal er op veel meer locaties meer informatie verzameld worden die direct of periodiek naar dataverwerkingsplekken word gestreamd. Denk hierbij aan allerlei sensoren om de lucht, het water, de grond, gewassen, producten en apparaten te monitoren. Naast passieve informatieverzameling zullen machines en apparaten verbonden worden met datacenters om (semi)-autonoom) hun functie te kunnen vervullen. Auto’s en vrachtwagens horen hier natuurlijk bij maar ook machines en robots in fabrieken en op (agrarische) bedrijven terreinen.