Toepassingen

Er zijn inmiddels talloze praktijkvoorbeelden van toepassingen van 5G en snel internet. Hieronder is een zo compleet mogelijk overzicht te vinden van deze voorbeelden vanuit partijen uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties.

Autonome voertuigen


Op verschillende locaties in de wereld worden er proeven gedaan met voertuigen die niet langer worden bestuurd door bestuurders vanuit het voertuig zelf. Dit kan voor verschillende bedrijfstakken interessant zijn. In de transportsector is Platooning bijvoorbeeld een uitstekende toepassing. Dit is een methode waarbij een groep auto´s aan elkaar worden gekoppeld waarbij alleen nog de voorste bestuurder hoeft te rijden en deze ook de route en snelheid bepaald. Dit scheelt brandstof en inspanning van de overige chauffeurs.

Een ander voorbeeld is Tele/operated Drving, waarbij de auto op afstand kan worden bestuurd, indien nodig. Op deze manier kan er worden ingegrepen op het moment dat de AI voor onverwachte situaties komt te staan. Deze toepassing is nog erg ver weg voor het dagelijks verkeer, maar op een industrieterrein of een schoolcampus nu al inzetbaar. In de toekomst kunnen deze toepassingen ook erg goed inzetbaar zijn door bijvoorbeeld taxibedrijven. In de Rotterdamse haven wordt er gebruik gemaakt van volledig geautomatiseerde container terminals. Dit wordt gedaan doormiddel van een private LTE mobiel netwerk. Ook bij grote bedrijven zoals Amazon worden er al autonome voertuigen, in dit geval robots, ingezet om de schappen met goederen uit het warenhuis te brengen naar de medewerkers die deze vervolgens kunnen inpakken. Hierdoor hoeven de medewerkers niet door het grote warenhuis en kunnen er veel meer orders per uur worden verwerkt. Bovendien krijgen de robots ook door welke producten populair zijn en zorgen ze ervoor dat deze vooraan staan. Dit principe is natuurlijk ook toepasbaar in andere bedrijfstakken, bijvoorbeeld de bouw.

Draadloze zorg


In de zorg wordt de komende jaren het gebruik van een uitstekende digitale infrastructuur cruciaal. Er staan vele technieken in de startblokken die ervoor kunnen zorgen dat patiënten beter en sneller geholpen kunnen worden. Hierbij kan worden gedacht aan videoverbindingen in ambulances, operaties op afstand en monitoren van de gezondheid van patiënten doormiddel van draagbare apparaatjes op het lichaam. Ook in verzorgingstehuizen komen steeds meer toepassingen beschikbaar die ervoor zorgen dat de zorg beter wordt, de werkdruk voor het personeel minder en de tijd voor de patiënt meer.

Hieronder een (Engels) filmpje wat een aantal mogelijkheden binnen de zorg op een rijtje zet.


Entertainment


Entertainment is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Denk hierbij aan films, games en tv. De kwaliteit van dit entertainment wordt steeds beter en services zoals Netflix en Videoland lijken de toekomst. Hoe hoger echter de kwaliteit van het beeld, hoe meer data er zal moeten worden gestreamd. Het spelen van games vanuit de cloud zal het zelfde effect hebben op het internetgebruik. Voor bedrijven in de entertainmentindustrie is het dan ook belangrijk dat de digitale infrastructuur deze wensen aan kan. De overgang van 3G naar 4G heeft hier bij geholpen, maar door de constante toename van de vraag in datagebruik is er een volgende stap nodig.

Drones


Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van drones. En deze zijn ook in vele sectoren te gebruiken. Precisielandbouw is hier een goed voorbeeld van, wat op dit moment binnen de verschillende pilots al wordt gedaan. Denk hierbij aan het in kaart brengen van het land door een Drone die vervolgens in kaartvorm de ideale route doorgeeft aan de landbouwmachines. Ook voor de zorg zijn drones ideaal, zeker voor gebieden die lastig te bereiken zijn. Drones kunnen dan bijvoorbeeld worden ingezet om medicijnen af te leveren. Ook bezorging van voedsel of pakketjes behoort tot de mogelijkheden, in IJsland gebruikt het bedrijf Aha drones voor bezorging van voedsel en bedrijven als Amazon zijn aan het experimenteren met het bezorgen van pakketjes.


* Bovenstaand filmpje is gemaakt door KPN en is een voorbeeld van het gebruik van drones in de precisielandbouw.


Virtual Reality


Virtual reality is op dit moment vooral erg groot in de entertainmentindustrie, denk hierbij aan gaming en film. Maar ook in andere sectoren heeft VR en meerwaarde. In de zorg kan het bijvoorbeeld worden gebruikt bij het overwinnen van angsten. Ook de makelaardij maakt op dit moment al gebruik van VR. Zo is het voor potentiele kopers al mogelijk om in de bouwfase van het huis te kunnen zien hoe het eruit komt te zien.


Sensoren in dijken

Steeds meer Nederlandse dijken worden voorzien van sensoren om de dijken op afstand en van binnenuit te kunnen controleren. Via sensoren in de dijk is continu de waterspanning te volgen. Hoe meer water een dijk bevat, hoe meer de zand- en kleikorrels kunnen bewegen en hoe slapper de dijk wordt.


* Bovenstaand filmpje is gemaakt door Vodafone en gaat over het gebruik van sensoren in dijken.

Alternatieven

Hiberband is voor bepaalde toepassingen een in te zetten alternatief. Het netwerk, bestaande uit nano-satellieten, levert wereldwijde connectiviteit voor sensoren en IoT-apparaten. Het netwerk maakt toegang tot IoT voor iedereen mogelijk, waar ook ter wereld. Zo maakt Hiberband het mogelijk om treinwagons met gevaarlijke of waardevolle goederen te tracken, zelfs in de meest afgelegen gebieden. Op deze manier kan een ondernemer gewaarschuwd worden wanneer een lading te laat of bedorven op de eindbestemming aan zal komen. Zo kan de ondernemer op tijd actie ondernemen. Ook kan het grondwaterpeil in afgelegen gebieden gemonitord worden via Hiberband. Zo kunnen waterschappen en mijnbouwoperaties het grondwater beter managen.

In maart 2019 zal het Hiberband netwerk live gaan: een wereldwijd Internet of Things connectiviteit netwerk gebaseerd op nano-satellieten. Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en rijkere landen, terwijl traditionele satellieten die wel een ruimere dekking bieden duur zijn en veel stroom nodig hebben. Hiber wil ook de 90% van de planeet die momenteel nog niet gedekt wordt, voorzien van connectiviteit. Het bedrijf verwacht in de komende 12 tot 18 maanden nog een dozijn satellieten te lanceren om aan de toenemende wereldwijde vraag naar /IoT-ready/dataconnectiviteit te voldoen.