Zelf regelen

Als u verstoken bent van snel internet wilt u zo snel mogelijk aan de slag om (snelle) toegang tot de digitale wereld te organiseren. Het is handig eerst een beeld te krijgen van de situatie in uw omgeving en daarna naar mogelijke oplossingen te kijken.

Meer weten over een specifiek onderwerp?

Wilt u een beroep doen op één van de leden van de expertpoule van Samen Snel Internet, of heeft u het antwoord op uw vraag op deze site niet gevonden? U kan zich richten tot de redactie van deze site. Wij zetten de vraag aan de deskundige door en zorgen voor de afhandeling.  

Stel uw vraag

Op deze pagina hebben we een aantal oriëntatievragen in kaart gebracht.

Hoe weet ik of er in mijn buurt een internet-probleem is?

Indien u last heeft van traag internet is het nuttig om na te gaan wat de snelheid van uw eigen internetverbinding is en van die van de mensen in uw buurt. Deze eerste snelle inventarisatie zorgt voor inzicht in de omvang van het probleem. Dit vormt de basis voor verdere actie.

Uw internetsnelheid meten

Om de snelheid van uw huidige internetverbinding te meten kunt u gebruik maken van een snelheidsmeter op het internet, bijvoorbeeld www.speedtest.net. Doe deze test op een computer die met een ethernetkabel direct op de modem is aangesloten voor het meest nauwkeurige resultaat. Meten via een draadloze wifi verbinding kan namelijk een lagere snelheid opleveren. Speedtest.net meet de belangrijkste zaken, namelijk: downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Vraag bijvoorbeeld ook uw buren om dit te doen. Zo kunt u nagaan of zij dezelfde (lage) snelheid hebben. Bekijk of de resultaten uit uw buurt vergelijkbaar zijn. Internetsnelheden kunnen sterk verschillen tussen internetaanbieders. Maar er kan ook sprake zijn van een technisch defect, waardoor uw internetsnelheid lager is dan bij de buren.

Waarom heb ik geen snel internet?

In het buitengebied wonen en werken minder mensen dan in dorpskernen of in de stad en de afstanden tussen de adressen is vaak groter. Dat maakt de aanleg van een (vast) netwerk per adres duurder dan in een dichter bebouwd gebied, zoals een stad. Woningen in het buitengebied hebben daarom vaak ook geen kabeltelevisie. Nieuwe glasvezelnetwerken komen vaak niet tot woningen in het buitengebied. Een koperen telefoonlijn (ADSL) is er meestal wel, maar door de lange afstand tot de telefooncentrale kan hierover vaak geen hoge internetsnelheid worden gehaald.

Het is voor commerciële aanbieders (marktpartijen) vaak niet winstgevend om overal een nieuw netwerk aan te leggen. De overheid kan op plekken waar geen snel internet is ondersteuning bieden. Ook financiële ondersteuning. Daarbij is de overheid wel gebonden aan Europese regels die er voor moeten zorgen dat er geen verstoring van de telecommarkt optreedt.